top of page

Hidrolik Hortumlar İçin Seçim Kriterleri

Bir uygulama için uygun hidrolik hortumu seçmek her zaman kolay değildir. Hortumun uygunluğunu belirleyen hususlar arasında; diğer unsurlarla birlikte hortumun medya uyumluluğu, çalışma basıncı, aşınma direnci, esnekliği ve son olarak büküm yarıçapı sayılabilir. Uygulamaya özel sertifikalar ve standartlar da dikkate alınmalıdır.


Ayrıca, hortum seçerken teknik özelliklerinin yanı sıra dikkate alınması gereken başka faktörler de söz konusudur.


  • Ürün seçimi ve boyutları, hortumun tedarikçisine de bağlıdır.

  • Ürün, tüm teknik gereksinimleri karşılar.

  • Lider tedarikçiler, ürünlerine yönelik yüksek düzeyde satış sonrası servis desteği ve global ölçekte erişilebilirlik sağlamanın yanı sıra teknik tasarım (mühendislik) desteği de sunar.

  • Üreticiler, ürünlerini ve üretim proseslerini sürekli iyileştirmeye uğraşan, bunun yanı sıra da hortumların düzenli olarak kalite testlerini gerçekleştiren kendi araştırma ve geliştirme departmanlarına sahiptir.

Tüm bu faktörler sonuçta hortumun kullanım ömrünü, dolayısıyla da monte edildiği ekipmanın kalitesini belirler. Maliyetli parça değiştirme işlemleri, üretimde yaşanan kesintiler ve şikâyetler bu şekilde en aza indirilebilir.





Hortumun Kullanım Ömrü


Hortumlar, genellikle zorlu koşullarda kullanılır. Bu koşullar arasında sıcaklık dalgalanmaları, titreşim ve hareket, farklı çalışma basınçları, farklı montaj koşulları ve büküm yarıçapları sayılabilir. Hortumun uygunluğunu göstermek amacıyla, EN ve ISO standartlarında minimum performans parametreleri tanımlanmıştır. Oysa gerçek hayatta bu minimum standartlar her zaman yeterli gelmez; bu nedenle bu standartların, maksimum performansı sağlamak üzere, çoğu zaman aşılması gerekir.


Büküm Yarıçapı ve Ağırlık


Hortum seçiminde giderek önem kazanan bir husus, büküm yarıçapıdır. Bu konu, yakıt tasarrufu sağlamayı ve bunun için de boyutların ve ağırlıkların azaltılmasını gerektiren araçların elektrifikasyonuna yönelik eğilim ile yakından ilişkilidir. Makinenin tasarımında hortumun boyutu ve ağırlığı kısıtlayıcı olmamalıdır. Nitekim bir hortumun daha küçük bir büküm yarıçapına sahip olması, kendisinden kaynaklı kısıtlamaların genel tasarımı etkilemesinin önüne geçerek dar alanlardaki montaj çalışmalarında kullanılabilmesini mümkün kılar.

Ayrıca, hortumun ağırlığı azaltılırken kılıfta yüksek kaliteli bileşenlerin kullanılması da çok önemlidir. Yüksek kaliteli malzemeler kullanılarak kılıf önemli ölçüde inceltilebilir ve ağırlığı azaltılabilir.


Aşınma Direnci, Bağlantı Elemanları ve Medya Uyumluluğu Açısından Sağlamlık


Hortum koruyucusunun yüksek kalitede olması, yalnızca ağırlık açısından önemli değildir. Özellikle dinamik uygulamalarda, tüm sistemin güvenilirliği bakımından yüksek aşınma direnci de çok önemlidir. Maliyetleri gereksiz yere artırmamak için, uygulama türüne uyarlanmış farklı koruyucu bileşenlerin seçilmesi akıllıca olacaktır. Örneğin, 100 kat daha yüksek aşınma direnci sunan sert ve gelişmiş bir bileşenle korunmuş bir hortum zorlu uygulamalarda kullanılabilirken, zorluk derecesi daha az olan uygulamalar için standart kauçuk kaplamalar uygundur. Her üretici, aynı hortum serisini tüm varyantlarıyla sunmaz.


Bu bağlamda, hortumlar için onaylı bağlantı elemanları sunan bir tedarikçi seçmek de önemlidir. Bağlantıları kalıcı olarak güvenli ve sızdırmaz hâle getirmek için, hortum ve bağlantı elemanlarının tam olarak eşleşmesi ve birlikte kullanım için onaylı olması gerekir. Doğru hortumu seçerken, medya uyumluluğu da çok önemlidir. Her hortumun malzeme bileşimi, bütün uygulamalar için aynı derecede uygun değildir. Örneğin, geçmişte mineral bazlı hidrolik yağlarla uyumluluk çoğu zaman yeterli olabilirken, günümüzde biyolojik olarak çözünebilir yağlarla uyumluluğa duyulan ihtiyaç artmaktadır. Burada da uzman tavsiyeleri almak yararlı olacaktır.


Servis ve Destek


Genellikle hortumlar, üreticisiyle herhangi bir iletişime geçilmesi gerekmeden katalogdan sipariş edilebilecek basit bir parça olarak görülür. Elbette fiyat da göz ardı edilmemesi gereken bir kriterdir.


Bununla birlikte, doğru hortumu seçerken hafife alınmaması gereken başka faktörler de vardır. Örneğin, teknik yenilikleri ve iyileştirmeleri doğrudan müşterilere aktarmak üzere araştırma ve geliştirme alanında gerekli kaynaklara ve kapasiteye sahip bir üreticiyi seçmek mantıklı olabilir. Hortumların sürekli olarak yüksek kalitede ve son teknolojiyi yansıtacak şekilde üretilmesini ve tasarlanmasını garantilemenin tek yolu budur.


Ayrıca büyük üreticiler genellikle kapsamlı teknik desteğe sahip global bir lojistik ağı sunar. Bu, teknik tavsiyelere ek olarak özelleştirilmiş çözümlerin uygulanmasına da olanak tanır.


Düzenli olarak yapılan kalite testleri, üretim proseslerinin sürekli iyileştirilmesi ve ilgili standartlarla ve normlarla uyumluluk da hortum seçiminde belirleyici kriterlerdir.





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page