Bildiğiniz herhangi bir hareket veya kuvvet gerektirmeyen herhangi bir endüstri var mı? Hemen hemen her endüstrinin ürünleri tutmak, şekillendirmek veya sıkıştırmak için harekete veya kuvvete ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Bu, birçok endüstride akışkan gücü uygulamaları bulabileceğiniz anlamına gelir.
Akışkan gücü, basınçlı akışkanlar kullanarak sistemi üreten, ileten ve kontrol eden bir teknolojidir. Hidrolik, pnömatik ve elektrik, şu anda kullanılan üç önemli güç aktarım teknolojisidir. Bunlar arasında hidrolik ve pnömatik, akışkan gücü kapsamına girer. Bir akışkan güç sistemi, kuvvet üretmek için akışkanları sistemin bir kısmından başka bir kısmına aktaracaktır. Bu yazıda hidrolik ve pnömatik farklarını tartışabiliriz.
Her ikisi de güç veya kuvvet üretmek için aynı teknolojiyi kullanarak çalışır. Ancak mekanik enerjiyi dönüştürmek için kullandığı ortam farklı olacaktır. Hidrolik sistem, petrol yağları, sentetik yağlar ve su gibi basınçlı sıvılar kullanır. Pnömatik bir sistem söz konusu olduğunda, sıkıştırılmış gazlar veya hava kullanır. Hidrolik ve pnömatik sistem arasındaki temel fark budur .
Pnömatik ve hidrolik sistemlerin örneklerini günlük hayatınızda bulabilirsiniz. Akciğerlerin çalışması pnömatik sisteme, kan akışı ise hidrolik sisteme örnektir. Hidrolik, barajlarda, araba frenlerinde ve direksiyonda, eğlence parklarında, takım tezgahlarında, asansörlerde ve çok daha fazlasında başka uygulamalara sahiptir. Diş hekimliği, madencilik, havalı frenler, çivi tabancaları ve robotik, pnömatik sistemin uygulamalarından bazılarıdır.
Pnömatik ve Hidrolik
Hidrolik sistemler kapalı sistem, pnömatik sistemler ise açık sistem olarak tasarlanmıştır.
Pnömatik sistemin çalışma basıncı 100 psi ve hidrolik sistemin çalışma basıncı 500 ila 5000 psi'dir.
Hidrolik sistemler kendinden yağlamalıdır (çünkü farklı türde yağlar kullanır), pnömatik sistem ise sistemin yağlanması için ayrı düzenlemeler gerektirir.
Hidrolik sistemde sıvıları depolamak ve pompalamak için kullanılan rezervuar, pompalar, valfler, sistemi daha büyük ve karmaşık hale getirir. Bu nedenle, daha büyük bileşenler daha fazla basınç gerektirir ve bu da hidrolik sistemi daha pahalı hale getirir. Hidrolik sistemlerin bakım ve onarımı pnömatik sistemlerden daha karmaşıktır. Pnömatik sistemler basit, ucuz ve ekonomiktir.
Bir hidrolik sistem motorunun yüksek yük altında motoru çalıştırması mümkündür. Ayrıca hidrolik sistemler çok yavaş, hassas ve lineer hareket sağlar. Pnömatik bir sistem için çok yavaş işlemler sarsıntıya neden olur.
Hidrolik sistemdeki sızıntı, çalışma ortamını dağınık hale getirecektir. Ayrıca basınçlı sıvıların sızması hem çalışanlar hem de makineler için tehlikelidir. Hidrolik sistem için, sızıntı sistem performansını yavaşlatacaktır. Ancak pnömatik sistem kaçaktan etkilenir.
Bazı hidrolik yağlar petrol bazlıdır. Hidrolik sistemlerde yangın riski vardır. Ancak pnömatik sistemlerde yangın tehlikesi yoktur.
Pnömatik sistemlerin valf işlemleri hidrolik sistemlere göre daha kolaydır.
Hava kompresörü, pnömatik sistemin temel bir bileşenidir.
Kommentit